wtorek, 12 czerwca 2012

Kruche ciastka z truskawkami i czekoladą

Połączenie truskawek z czekoladą znane jest chyba wszystkim - i chyba przez wszystkich lubiane. Brak nowości? Raczej idealna klasyka. Zwycięskiego składu się przecież nie zmienia... ;)

Kruche ciastka z truskawkami i czekoladą

przepis na ciasto kruche pochodzi z Poradnika Domowego.
Składniki:
Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Posiekać z masłem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu wylepić ciastem natłuszczone foremki do tarteletek(u mnie sztuk 5) lub kruchych babeczek. Ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z foremek, odstawić do przestygnięcia.
Nadzienie:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej(można użyć mlecznej lub białej)
  • 1 łyżka oleju
  • świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie: Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Nakładać na odwrócone do góry nogami ciastka(można normalnie, ale wymagałoby to więcej czekolady; nie wiem jak jest w innych foremkach, ale u mnie odwrócone prezentowały się lepiej, dlatego wykorzystałam to w ten sposób ;>), udekorować truskawkami. Smacznego!

P.S. w tym tygodniu powinno powstać coś naprawdę piłkarskiego... ;))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz