Połączenie truskawek z czekoladą znane jest chyba wszystkim - i chyba przez wszystkich lubiane. Brak nowości? Raczej idealna klasyka. Zwycięskiego składu się przecież nie zmienia... ;)
Kruche ciastka z truskawkami i czekoladą
przepis na ciasto kruche pochodzi z Poradnika Domowego.
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Posiekać z masłem, dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu wylepić ciastem natłuszczone foremki do tarteletek(u mnie sztuk 5) lub kruchych babeczek. Ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu wyjąć z foremek, odstawić do przestygnięcia.
Nadzienie:
- 1 tabliczka czekolady deserowej(można użyć mlecznej lub białej)
- 1 łyżka oleju
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie: Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej. Nakładać na odwrócone do góry nogami ciastka(można normalnie, ale wymagałoby to więcej czekolady; nie wiem jak jest w innych foremkach, ale u mnie odwrócone prezentowały się lepiej, dlatego wykorzystałam to w ten sposób ;>), udekorować truskawkami. Smacznego!
P.S. w tym tygodniu powinno powstać coś naprawdę piłkarskiego... ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz